środa, 13 lipca 2016

Jajecznica na boczku wędzonymi cebuli.


Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne danie oraz ze zdrowych jajek od kurek wesołych :)


składniki:

jajka od kur zielononóżek 5 szt.
cebula 1 szt.
boczek wieprzowy wędzony 10 dag.
sól
pieprz ziołowy

wykonanie:

Pokrojony boczek w kostkę smażymy bez tłuszczu na patelni, tłuszcz wytopi się z boczku. Gdy skwarki z boczku zarumienią się dodajemy pokrojoną w piórka, doprawioną solą i pieprzem cebulę, dusimy pod przykryciem. Jeżeli cebulka zrobi się miękka i dobrze zeszklona dodajemy jajka i mieszamy ze skwarkami i cebulą. Jajecznicę smażymy na wolnym ogniu do momentu ścięcia się jajek. Wybieramy opcję jaką lubimy, jajecznica na wolno lub więcej spieczona. Każdy sam smaży do momentu jaką woli jajecznicę. Ja przygotowałam jajecznicę mniej spieczoną, taką na luźno. Usmażoną jajecznicę podajemy z chlebkiem, najlepiej razowym.











Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz