wtorek, 26 lipca 2016

Kluski Szpecle z sosem pieczarkowym.



Dzisiaj polecam danie bezmięsne, smaczne kluski Szpecle polane sosem z pieczarkami.


składniki:

pieczarki 50 dag.
cebula połowa
Kluski Szpecle 1 opakowanie
sól
pieprz ziołowy
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 ziarenka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
koper świeży
domowa kostka rosołowa (można zastąpić 1 kostką rosołową kupną)
śmietana 18% 4 łyżki stołowe
2 łyżki oleju rzepakowego

wykonanie:

sos pieczarkowy:

Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy część pieczarek w plasterki a drugą część w
większą kostkę. Rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju, wkładamy osolone pokrojone
pieczarki i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Po 15 minutach duszenia pieczarek dodajemy
połowę większej cebuli pokrojonej w kostkę i dusimy pod przykryciem dalej. W między czasie w
garnczku zagotowujemy litr wody z suszoną włoszczyzną,liśćmi laurowymi, zielem angielskim i
łyżką domowej kostki rosołowej. Gdy pieczarki z cebulą zrobią się miękkie, to przekładamy je
z patelni do gotującego się wywaru. Dodajemy przyprawy, solimy do smaku. Gotujemy na wolnym
ogniu kilkanaście minut, zagęszczamy sos 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w
połowie szklanki zimnej wody. Zabielamy sos pięcioma łyżkami śmietany. Doprowadzamy do
zagotowania się sosu i kończymy gotowanie sosu.

W między czasie gdy gotował się sos, ugotowałam kluski Szpecle. Kluski nakładamy na talerz i
polewamy sosem z pieczarkami, po wierzchu posypujemy świeżą natką kopru i pietruszki.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz