Do popołudniowej kawy, chrupiące rurki z kremem :)
Przepis podany jest na 40 rurek.
Składniki:
mąka pszenna typ 500 50 dag.
masło 20 dag.
śmietana 30% 250 ml.
cukier waniliowy
cukier trzcinowy do obtoczenia
Krem:
0,8 l mleka
krem do karpatki Gelliwe 2 szt.
Do 0,8 l. zimnego mleka wsypujemy 2 opakowania kremu do karpatki i miksujemy około 3-4 minuty.Gotowym kremem za pomocą worka cukierniczego i metalowej szprycy napełniamy rurki.
Wykonanie rurek:
Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy (1 opakowanie). Do przesianej mąki wkładamy miękką kostkę masła. Tłuczkiem do ziemniaków gnieciemy mąką z masłem tak żeby powstała taka masa przypominająca kruszonkę. Dalej będziemy ciasto wyrabiać ręcznie. Ugniatamy ciasto wlewając stopniowo śmietanę. Musimy uważać żeby nie wlać za dużo śmietany. Cały czas ugniatając ciasto obserwujemy jego elastyczność i jeżeli jest dobrze wyrobione robimy taki jeden kawałek, zawijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. W następnym dniu rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, kroimy na paski o szerokości około 1,5 centymetra. Foremki smarujemy margaryną,posypujemy tartą bułką i nawijamy na nie paski ciasta. Nawinięte ciasto na foremki (rurki) obtaczamy w cukrze. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 15-20 minut do zarumienienia się rurek. Upieczone rurki zdejmujemy z foremek i studzimy na kratce. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą worka cukierniczego i metalowej końcówki.
Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy (1 opakowanie).
Do przesianej mąki wkładamy miękką kostkę masła.
Tłuczkiem do ziemniaków gnieciemy mąką z masłem tak żeby powstała taka masa przypominająca kruszonkę.
Taką masę musimy dalej wyrabiać ręcznie, wlewając stopniowo śmietanę.
Ugniatamy ciasto wlewając stopniowo śmietanę. Musimy uważać żeby nie wlać za dużo śmietany. Cały czas ugniatając ciasto obserwujemy jego elastyczność i jeżeli jest dobrze wyrobione robimy taki jeden kawałek.
Zawijamy folią spożywczą.
Wkładamy na noc do lodówki.
W następnym dniu smarujemy foremki margaryną i posypujemy tartą bułką.
Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, kroimy na paski o szerokości około 1,5 centymetra.
Nawijamy na nie paski ciasta tak żeby lekko pasek nachodził na już nawinięty..
Nawinięte ciasto na foremki (rurki) obtaczamy w cukrze. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 15-20 minut do zarumienienia się rurek.
Upieczone rurki.
Studzimy rurki na stojąco.
W między czasie gdy studzą się rurki przygotowujemy krem. Przygotowanie kremu trwa 3-4 minuty.
Ostudzone rurki.
Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą worka cukierniczego i metalowej końcówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz