poniedziałek, 25 lipca 2016

Serniczki drożdżowe.


Składniki na 12 serniczków.

Ciasto:

mąka pszenna typ 500  50 dag.
masło 3,5 dag
drożdże suszone 7 gram
żółtka z jaj kurzych 2 szt.
mleko ciepłe 125 ml
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
1/4 łyżeczki soli

Masa serowa:

Twaróg 40 dag.
cukier waniliowy 1 opakowanie
2 łyżki cukru
4 łyżki śmietany gęstej

Posypka:

Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonymi orzechami z migdałami i makiem.

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do misy w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier, suche drożdże i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką suche składniki. W rondelku roztapiamy masło, mleko podgrzewamy żeby było ciepłe, ale nie za gorące. Do maki dodajemy 2 żółtka i wlewamy roztopione masło i letnie mleko. Z tych składników wyrabiamy ciasto, wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wałkujemy prostokąt o wym. 60/45 cm, nakładamy wcześniej zrobioną masę serową i 1/3 prostokąta z ciasta nakładamy na środkową część placka i pozostałą trzecią część nakładamy na już nałożone na siebie części. Zwinięty, posmarowany masą serową placek kroimy na 5 centymetrowe paski, każdy wycięty pasek okręcamy tylko raz i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonymi orzechami z migdałami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 15-20 minut do momentu zarumienienia na złoty kolor. Upieczone studzimy na kratce.

Mąkę przesiewamy do misy w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier, suche drożdże i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką suche składniki. W rondelku roztapiamy masło, mleko podgrzewamy żeby było ciepłe, ale nie za gorące.

Do maki dodajemy 2 żółtka i wlewamy roztopione masło i letnie mleko. Z tych składników wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 

Ciasto po godzinnym wyrastaniu.

Z wyrośniętego ciasta wałkujemy prostokąt o wym. 60/45 cm.

Nakładamy wcześniej zrobioną masę serową.

1/3 prostokąta z ciasta nakładamy na środkową część placka.

 Pozostałą trzecią część nakładamy na już nałożone na siebie części. 

Zwinięty, posmarowany masą serową placek kroimy na 5 centymetrowe paski.

Każdy wycięty pasek okręcamy tylko raz.

Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i  posypujemy posypką z orzechów i migdałów.

Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 15-20 minut do momentu zarumienienia na złoty kolor.

Upieczone studzimy na kratce.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz