poniedziałek, 25 lipca 2016
Serniczki drożdżowe.
Składniki na 12 serniczków.
Ciasto:
mąka pszenna typ 500 50 dag.
masło 3,5 dag
drożdże suszone 7 gram
żółtka z jaj kurzych 2 szt.
mleko ciepłe 125 ml
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
1/4 łyżeczki soli
Masa serowa:
Twaróg 40 dag.
cukier waniliowy 1 opakowanie
2 łyżki cukru
4 łyżki śmietany gęstej
Posypka:
Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonymi orzechami z migdałami i makiem.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do misy w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier, suche drożdże i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką suche składniki. W rondelku roztapiamy masło, mleko podgrzewamy żeby było ciepłe, ale nie za gorące. Do maki dodajemy 2 żółtka i wlewamy roztopione masło i letnie mleko. Z tych składników wyrabiamy ciasto, wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wałkujemy prostokąt o wym. 60/45 cm, nakładamy wcześniej zrobioną masę serową i 1/3 prostokąta z ciasta nakładamy na środkową część placka i pozostałą trzecią część nakładamy na już nałożone na siebie części. Zwinięty, posmarowany masą serową placek kroimy na 5 centymetrowe paski, każdy wycięty pasek okręcamy tylko raz i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonymi orzechami z migdałami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 15-20 minut do momentu zarumienienia na złoty kolor. Upieczone studzimy na kratce.
Mąkę przesiewamy do misy w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier, suche drożdże i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką suche składniki. W rondelku roztapiamy masło, mleko podgrzewamy żeby było ciepłe, ale nie za gorące.
Do maki dodajemy 2 żółtka i wlewamy roztopione masło i letnie mleko. Z tych składników wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto po godzinnym wyrastaniu.
Z wyrośniętego ciasta wałkujemy prostokąt o wym. 60/45 cm.
Nakładamy wcześniej zrobioną masę serową.
1/3 prostokąta z ciasta nakładamy na środkową część placka.
Pozostałą trzecią część nakładamy na już nałożone na siebie części.
Zwinięty, posmarowany masą serową placek kroimy na 5 centymetrowe paski.
Każdy wycięty pasek okręcamy tylko raz.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy posypką z orzechów i migdałów.
Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 15-20 minut do momentu zarumienienia na złoty kolor.
Upieczone studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz