Takie danie na pochmurny, deszczowy dzień :) Do dania możemy zamiast papryki konserwowej użyć innej surówki.
składniki:
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
ziemniaki 5-6 szt.
sól
pieprz ziołowy
olej do smażenia
papryka konserwowa ze słoika (domowej roboty)
wykonanie:
Ćwiartki z kurczaka myjemy, czyścimy i oddzielamy pałki od bioderek. Solimy, pieprzymy i smażymy na gorącym tłuszczu do miękkości mięsa i zarumienienia się z obu stron. W między czasie z plastrów ziemniaków wycinamy gwiazdki i serca i smażymy je na głębokim tłuszczu jak frytki. Gdy kawałki kurczaka usmażą się, wykładamy na talerz, obok wykładamy usmażone, posolone gwiazdki i serca z ziemniaków oraz konserwową paprykę.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz