Dziś proponuję terrinę na słodko, zrobioną z galaretek owocowych i serka homogenizowanego. :) Bardzo smaczna terrina galaretkowa.
składniki:
6 galaretek owocowych
2 szt. cytrynowe
1 szt. czarna porzeczka
1 szt. pomarańczowa
2 szt. agrestowa
1 kg. serka homogenizowanego waniliowego
herbatniki 2 opakowania
foremka keksowa duża
wykonanie:
Galaretki na kostkę:
agrestową - 1 opak.
czarna porzeczka - 1 opak.
pomarańczowa - 1 opak.
Rozpuszczamy każdą w innej miseczce, 1 szklanka wrzącej wody na 1 galaretkę. Schłodzone
wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy galaretki w kosteczkę i razem ze sobą
mieszamy, po wymieszaniu kosteczek wstawiamy je do lodówki. W między czasie w większej misce
rozrabiamy 2 galaretki cytrynowe i 1 agrestową zalewając trzema szklankami wrzącej wody
dokładnie mieszając by galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą
miały konsystencję kisielu wlewamy do miski z serkiem homogenizowanym i dobrze mieszamy, po
wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i ponownie dobrze mieszamy. Po wymieszaniu
wlewamy masę do foremki i 2 pucharków, tyle wychodzi z przepisu. Wierzch foremki pokrywamy
herbatnikami. Wstawiamy do lodówki na noc.
1 kg. serka homogenizowanego waniliowego.
W większej misce rozrabiamy 2 galaretki cytrynowe i 1 agrestową zalewając trzema szklankami wrzącej wody dokładnie mieszając by galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia.
Gdy będą miały konsystencję kisielu wlewamy do miski z serkiem homogenizowanym i dobrze mieszamy, po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i ponownie dobrze mieszamy.
Po wymieszaniu wlewamy masę do foremki. Wierzch foremki pokrywamy herbatnikami. Wstawiamy do lodówki na noc.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz