Grochówka na wędzonce.
Składniki:
groch łuskany 50 dag.
wędzone podgardle wieprzowe 30 dag.
czosnek 3 ząbki
kawałek pora pokrojona w talarki
marchew pokrojona w kawałki
ziemniaki pokrojone w kostkę 4-5 szt.
cebula połowa
kiełbasa śląska 2 kiełbaski
woda 2 litry
domowa pasta rosołowa 1 łyżka stołowa (lub 1 kostka rosołowa kupna)
liść laurowy 3-4 szt.
ziele angielskie 4-5 szt.
suszona włoszczyzna 2 łyżki
sól
pieprz ziołowy
papryka słodka
mielony kminek
majeranek
Przygotowanie:
Groch wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy 0,5 godziny. Po czasie moczenia,
groch płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i zielem
angielskim. Gotujemy do momentu gdy groch jest na 80% miękki, dokładamy ziemniaki, 2 łyżki
suszonej włoszczyzny, marchew i pokrojoną skórę z wędzonego podgardla (2-3 łyżki kostek ze
skórki). doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi.
Podczas gotowania dodajemy 1 łyżkę domowej pasty rosołowej, pokrojony czosnek oraz 2 łyżki
majeranku. W między czasie z 5 plastrów podgardla wędzonego, pokrojonego w kostkę smażymy bez tłuszczu skwarki na rumiany kolor, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do
zarumienienia się cebuli i skwarek. Usmażone skwarki zbieramy z patelni łyżką cedzakową i
dodajemy do gotującej się zupy, oraz 2 kiełbaski śląskie przekrojone na połówki. Gotujemy
jeszcze 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz