niedziela, 14 sierpnia 2016

Rydze w jajku, smażone.



Jedne z najsmaczniejszych grzybów. Rydze bardzo smaczne są, nie tylko smażone, ale i w sosach, nadzieniach oraz marynowane.

składniki:

Rydze świeże 30 dag.
jajka kurze 2 szt.
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia

wykonanie:

Oczyszczone, wymyte grzyby solimy, pieprzymy i obtaczamy w roztrzepanym widelcem jajku. Tak
namaczane w jajku rydze smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor.
Usmażone rydze podajemy z chlebem, chyba że ktoś lubi inaczej je konsumować.

Rydze czyścimy na sucho, myjemy pod bieżącą wodą oraz z godzinkę moczymy w zimnej wodzie.

Osączamy na sicie, solimy, pieprzymy z obu stron.

Tak przygotowane rydze będziemy maczać w rozbełtanych jajkach.


Moczone z obu stron rydze w jajkach smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz