poniedziałek, 8 sierpnia 2016
Sajgonki po Polsku.
Są to sajgonki zrobione na wzór krokietów, z tą różnicą że zamiast papieru ryżowego używamy usmażonych placków takich jak na krokiety. Farsz zrobiony z mrożonej mieszanki warzywnej do
dań chińskich.
składniki:
mieszanka chińska 1 opakowanie 750 gram.
filet z kurczaka 80 dag.
przyprawa do dań chińskich Fix Knorr
sól
pieprz
papryka czerwona słodka
bazylia
sos sojowy
olej do smażenia
wykonanie farszu:
Na patelni z dodatkiem 4 łyżek oleju dusimy zamrożoną mieszankę chińską z pokrojoną w kostkę
czerwoną papryką, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy
solą,pieprzem i sosem sojowym ciemnym. Usmażoną mieszankę chińską wykładamy do miski w której będziemy przygotowywać farsz. Na patelni z małą zawartością oleju smażymy mięso drobiowe pokrojone w drobną kostkę przyprawione przyprawą Fix do dań chińskich, podczas smażenia
rozdrabniamy je, żeby nie było posklejane. Podsmażone mięso dodajemy do miski z warzywami.
Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i studzimy.
Przygotowanie ciasta:
składniki: na 21 placków.
6 jajek
3 szklanki mleka
3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
6 łyżek oleju
4,5 szklanki mąki
szczypta soli
wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, wodę, olej, sól i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu
dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto
odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.
Przygotowanie sajgonek:
Rozkładamy usmażony placek i nakładamy farsz. Zawijamy tak żeby każda sajgonka była dokładnie
zwinięta, każdą sajgonkę namaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na
rumiano. Pamiętajmy żeby na patelni była odpowiednia ilość oleju. Usmażone sajgonki
odtłuszczamy na ręcznikach papierowych i układamy na talerzu. Możemy podawać je z barszczem
czerwonym.
Na patelni z dodatkiem 4 łyżek oleju dusimy zamrożoną mieszankę chińską z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą,pieprzem i sosem sojowym ciemnym.
Na patelni z małą zawartością oleju smażymy mięso drobiowe pokrojone w drobną kostkę przyprawione przyprawą Fix do dań chińskich, podczas smażenia rozdrabniamy je, żeby nie było posklejane.
Usmażoną mieszankę chińską wykładamy do miski w której będziemy przygotowywać farsz.
Podsmażone mięso dodajemy do miski z warzywami. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i studzimy.
Rozkładamy usmażony placek.
Nakładamy farsz.
Zawijamy tak żeby każda sajgonka była dokładnie zwinięta.
Gotowe sajgonki do smażenia.
Każdą sajgonkę namaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na
rumiano. Pamiętajmy żeby na patelni była odpowiednia ilość oleju.
Usmażone sajgonki odtłuszczamy na ręcznikach papierowych i układamy na talerzu. Możemy podawać je z barszczem czerwonym.
Sajgonki w przekroju.
Są bardzo pyszne :D
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz