poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Sajgonki po Polsku.



Są to sajgonki zrobione na wzór krokietów, z tą różnicą że zamiast papieru ryżowego używamy usmażonych placków takich jak na krokiety. Farsz zrobiony z mrożonej mieszanki warzywnej do 
dań chińskich.

składniki:

mieszanka chińska 1 opakowanie 750 gram.
filet z kurczaka 80 dag.
przyprawa do dań chińskich Fix Knorr
sól
pieprz
papryka czerwona słodka
bazylia
sos sojowy
olej do smażenia

wykonanie farszu:

Na patelni z dodatkiem 4 łyżek oleju dusimy zamrożoną mieszankę chińską z pokrojoną w kostkę
czerwoną papryką, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy
solą,pieprzem i sosem sojowym ciemnym. Usmażoną mieszankę chińską wykładamy do miski w której będziemy przygotowywać farsz. Na patelni z małą zawartością oleju smażymy mięso drobiowe pokrojone w drobną kostkę przyprawione przyprawą Fix do dań chińskich, podczas smażenia
rozdrabniamy je, żeby nie było posklejane. Podsmażone mięso dodajemy do miski z warzywami.
Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i studzimy.

Przygotowanie ciasta:

składniki: na 21 placków.

6 jajek
3 szklanki mleka
3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
6 łyżek oleju
4,5 szklanki mąki
szczypta soli

wykonanie:

Do miski wlewamy mleko, wodę, olej, sól i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu
dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto
odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.


Przygotowanie sajgonek:

Rozkładamy usmażony placek i nakładamy farsz. Zawijamy tak żeby każda sajgonka była dokładnie
zwinięta, każdą sajgonkę namaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na
rumiano. Pamiętajmy żeby na patelni była odpowiednia ilość oleju. Usmażone sajgonki
odtłuszczamy na ręcznikach papierowych i układamy na talerzu. Możemy podawać je z barszczem
czerwonym.

Na patelni z dodatkiem 4 łyżek oleju dusimy zamrożoną mieszankę chińską z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą,pieprzem i sosem sojowym ciemnym.


Na patelni z małą zawartością oleju smażymy mięso drobiowe pokrojone w drobną kostkę przyprawione przyprawą Fix do dań chińskich, podczas smażenia rozdrabniamy je, żeby nie było posklejane.


Usmażoną mieszankę chińską wykładamy do miski w której będziemy przygotowywać farsz.

Podsmażone mięso dodajemy do miski z warzywami. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i studzimy.  

Rozkładamy usmażony placek.

Nakładamy farsz.

Zawijamy tak żeby każda sajgonka była dokładnie zwinięta.



Gotowe sajgonki do smażenia.

Każdą sajgonkę namaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na 
rumiano. Pamiętajmy żeby na patelni była odpowiednia ilość oleju.

Usmażone sajgonki odtłuszczamy na ręcznikach papierowych i układamy na talerzu. Możemy podawać je z barszczem czerwonym.

Sajgonki w przekroju.




Są bardzo pyszne :D



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz