poniedziałek, 5 września 2016

Pizza Diavolo.



Zamiast kiełbasy salami użyłam szynki wieprzowej.

składniki:

sos pomidorowy,
ser mozzarella,
szynka,
papryka chili,
oregano,
bazylia.

wykonanie:

1 - Z ciasta rozwałkowujemy okrąg do wymiaru formy do pieczenia.
2 - Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wysmarowanej olejem.
3 - Całą powierzchnię ciasta smarujemy sosem pomidorowym.
4 - Układamy pokrojone w kawałki szynkę, paprykę ser mozzarella .
5 - Posypujemy oregano i bazylią.
6 - Całość posypujemy serem mozzarella (wiórki).
7 - Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.



Przepis na ciasto do pizzy:

składniki:

20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
2 szklanki mąki
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
4 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłego mleka

wykonanie:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Ciasto na dobrą pizze powinno odstać 24 godziny, Wypróbowałem osobiście tą metodę i mogę stwierdzić, że ciasto po jednej dobie ma zupełnie inny smak, zapach i konsystencję. Dla cierpliwych polecam wypróbować!

Przepis na sos pomidorowy:

składniki na 1,4 litra sosu:

pomidory lima 9-11 szt
czosnek 7 ząbków
Cebula biała pół
cebula czerwona 1 szt
natka pietruszki pół pęczka
sól morska do smaku
pieprz czarny pół łyżeczki
cukier trzcinowy 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1 łyżka
oliwa 3-4 łyżki

wykonanie:

Cebule i czosnek kroimy w kostkę, solimy. Wrzucamy do garnczka z rozgrzaną oliwą, smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy wymyte, pokrojone pomidory, sól, pieprz, cukier, bazylię, oregano, czerwoną paprykę słodką i dusimy około 20 minut. Po 20 minutach dodajemy posiekaną natkę pietruszki i blendujemy wszystko. Zrobiony sos możemy włożyć do słoiczków i za pasteryzować.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz