sobota, 10 września 2016

Calzone z boczkiem. papryką, serem, pieczarkami i cebulką.


Calzone z serem mozzarello, boczkiem wędzonym, pieczarkami, papryką, cebulką.

składniki:

ciasto na pizze
sos pomidorowy
pieczarki 2 szt.
papryka czerwona słodka połowa
cebula 1 szt
boczek 4 plastry
ser mozzarella 4 małe kulki
natka pietruszki (drobno pokrojona)
sól
pieprz
oregano
papryka słodka mielona

wykonanie:

farsz:

Pokrojony boczek w kostkę smażymy na patelni razem z pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami, papryką i cebulką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, czerwoną papryką i dodajemy natkę pietruszki. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.

Calzone:

Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz z boczku, pieczarek, cebuli i natki pietruszki. Na farsz układamy 4 połówki kulek sera mozzarella. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.




















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz