sobota, 26 listopada 2016

Klopsy w sosie z kiszonych pomidorów, ziemniaki, ogórek.



Dziś proponuję bardzo smaczne pulpety mięsne w sosie zrobionym z kiszonych pomidorów z ziemniakami i korniszonem :)


składniki:

mięso mielone wieprzowe z szynki 80 dag
bułka tarta pół szklanki
jajko kurze 1 szt
cebula połowa startej na pulpę
ziemniaki 4 szt
marynowane ogórki 4-6 szt
suszona włoszczyzna 2 łyżki
lubczyk mrożony 1 łyżka
por kilka plasterków
liść laurowy 3 listki
ziele angielskie 8 ziaren
sól 1 mała łyżeczka
pieprz czarny małej łyżeczki
pieprz ziołowy pół małej łyżeczki
majeranek garść lub 2 łyżki
mus z kiszonych pomidorów 4 stołowe łyżki
skrobia do zagęszczenia sosu 3 małe łyżeczki
sos sojowy ciemny 2 łyżki
śmietana 30% do zabielenia

wykonanie:

Z wyrobionego z przyprawami, jajkiem i bułką tartą mięsa mielonego formujemy klopsiki i układamy na talerzu. W między czasie gotujemy wywar warzywny w którym ugotujemy klopsiki i zrobimy sos. W dwóch litrach wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku, suszonej włoszczyzny i przyprawionej do smaku wodzie gotujemy wywar. Do gotującego się wywaru wkładamy przygotowane klopsiki i gotujemy 5 minut od czasy wypłynięcia ich na wierzch. Ugotowane klopsiki wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a z wywaru robimy sos. Do gotującego się wywaru dajemy mus (przecier z kiszonych pomidorów), wlewamy stopniowo rozpuszczone w pół szklanki zimnej wody skrobia ziemniaczane, cały czas mieszamy. Zagęszczony sos próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy, oraz zabielamy śmietaną. Chwilę gotujemy, podczas gotowania wkładamy ugotowane klopsiki i po włożeniu wszystkich do sosu gotujemy przez około 5 minut. Kończymy gotowanie. Podczas gotowania sosu gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlewamy wodę. Ugotowane ziemniaki układamy na talerze, układamy również klopsiki, polewamy sosem i dodajemy marynowane ogóreczki.










Przecier z kiszonych pomidorów Lima.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz