niedziela, 27 listopada 2016

Bułeczki drożdżowe, pszenne, posypane sezamem.



Bardzo smaczne drożdżowe bułeczki, proste w wykonaniu. Polecam :)


Przepis na 20, 88 gramowych bułek.

składniki:

1 kg mąki pszennej typ 450
50 g świeżych drożdży
3 szklanki mleka
1 łyżka soli
5 łyżek oleju
jajko rozbełtane do posmarowania bułek
sezam do posypania bułek

wykonanie:

1 - Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki.

2 - Dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.

3 - Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

4 - Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5 - Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6 - Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk, formujemy równe bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia.

7 - Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem.

8 - Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

9 -  Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut.

10 - Upieczone studzimy na kratce (ściągamy z blachy razem z papierem na kratkę) .

























Udanego wypieku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz