Bardzo smaczne drożdżowe bułeczki, proste w wykonaniu. Polecam :)
Przepis na 20, 88 gramowych bułek.
składniki:
1 kg mąki pszennej typ 450
50 g świeżych drożdży
3 szklanki mleka
1 łyżka soli
5 łyżek oleju
jajko rozbełtane do posmarowania bułek
sezam do posypania bułek
wykonanie:
1 - Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki.
2 - Dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.
3 - Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
4 - Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5 - Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6 - Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk, formujemy równe bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia.
7 - Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem.
8 - Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
9 - Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut.
10 - Upieczone studzimy na kratce (ściągamy z blachy razem z papierem na kratkę) .
Udanego wypieku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz