Duży, :) MAX :) XXXL kotlet schabowy, zajmujący cały talerz :) na nim ziemniaki :) i surówka :D Z polskiej świnki, bo max duży :)
Składniki:
2 grubsze plastry schabu
2 jajka
bułka tarta
sól,
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 0.5 kg.
surówka z kiszonej kapusty = (kapusta kiszona + drobno pokrojona cebulka + oliwa)
czarne oliwki
ostra papryka konserwowa
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy, zanurzamy w roztrzepanym, osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy (podwójne panierowanie). Tak przygotowane plastry naszego schabu układamy na gorącą, z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę osoloną na ziemniaki, do wrzącej wody wrzucamy obrane wcześniej i wymyte ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę i wkładamy na talerz obok kładziemy usmażony kotlet schabowy i surówkę.
Rozbity plaster schabu.
Maczamy w rozbełtanym jajku.
Obtaczamy w bułce tartej.
Podwójnie panierowane plastry schabu smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor i do miękkości schabu.
W między czasie gotujemy ziemniaki.
Gotowe danie z surówką,czarnymi oliwkami i ostrą pepperoni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz