sobota, 11 lutego 2017

Kotlety mielone z łopatki.



Comiesięczne wietrzenie lodówki :) . Smażone kotlety wieprzowe, mielone. Możemy je zajadać z chlebem lub z ziemniakami i surówką. 

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kg
bułka tarta 3/4 szklanki
jajka 3 szt
sól 1 łyżka płaska
pieprz 1 mała, płaska łyżeczka
czosnek 3 ząbki
cebula połowa
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Mięso z łopatki płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy z wody. Mielimy przez sitko 4 mm razem z czosnkiem i cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy 15-20 minut, żeby dobrze wymieszały się składniki. Przykrywamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy z lodówki, formujemy kotlety i smażymy na w gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.





Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz