niedziela, 5 lutego 2017

Rolada ze szpinaku, serka i wędzonego łososia.



Bardzo smaczna rolada ze szpinaku z serkiem i łososiem, prosta w wykonaniu. Polecam. 

Składniki:

szpinak mrożony 40 dag
jajka 3 szt.
filet wędzonego łososia 15 dag
śmietankowy serek do smarowania (15 dag)
czosnek 3 ząbki
chrzan 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
sól

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu rozmrażamy szpinak. Podczas rozmrażania mieszamy go i
starajmy się z niego odparować jak najwięcej wody. W końcowej fazie odparowywania
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i jeszcze chwilę smażymy żeby smaki się połączyły i wody więcej odparowało. Usmażony szpinak studzimy. Do ostudzonego szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i blenderem miksujemy na jak najdrobniejszą papkę. Z białek i szczyptą soli ubijamy sztywną pianę, którą dodajemy do masy szpinakowej. Całość delikatnie mieszamy żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dokładnie wymieszaną masę szpinakową wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (20 x 30 cm), dokładnie ją rozsmarowujemy. Tak przygotowaną formę z masą szpinakową wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu placek studzimy i ostudzony wykładamy na folię spożywczą do góry spodem.
Zdejmujemy papier do pieczenia i smarujemy ciasto serkiem, zostawiając na cieście margines 2-3 centymetry. Na rozprowadzonej warstwie serka nakładamy cienką warstwę chrzanu. Na warstwę chrzanu układamy plasterki wędzonego łososia. Pozostało nam jeszcze zwinąć placek w roladę. Zawijamy w rulon i końce foli skręcamy podobnie jak zawinięty jest cukierek.  Zwiniętą roladę w folii spożywczej zawijamy jeszcze w folię aluminiową i tak zawiniętą roladę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz