poniedziałek, 6 marca 2017

Pasztet wieprzowo - drobiowy w słoiczkach.



Bardzo smaczny, soczysty pasztet, ładnie się rozsmarowuje się, polecam :)


Składniki:

mięso wieprzowe - 1 kg.
serce wieprzowe - 30 dag
podgardle - 50 dag.
ścinki ze schabu - 30 dag.
skórki wieprzowe - 50 dag.
wątróbki z kaczki - 50 dag.
białka z 6 jajek - ubić i dodać podczas końcowego mieszania
cebula 1 szt.
3 łyżki duże suszonej włoszczyzny,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
dobra garść majeranku przetartego.
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
liść laurowy 6-7 szt.
ziele angielskie 10-12 ziaren
pieprz kolorowy tłuczony do posypania

Wykonanie: 

Mięsa, skórki, suszoną włoszczyznę, domową pastę rosołową, ziele angielskie i liście
laurowe zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy do miękkości mięs, wątróbki parzymy
15 - 20 minut w gorącym wywarze. Po ugotowaniu się mięs, wyjmujemy je do misy i studzimy.
Ostudzone mięsa wraz z wątróbkami mielimy przez sitko 2 mm, później dodajemy ubitą pianę z
białek i pozostałe przyprawy, wszystkie składniki dobrze mieszamy. Tak przygotowanym
pasztetem napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy wieczka i pasteryzujemy.

Pasteryzacja:

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na
trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

Słoik 1,5 l   120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l.     90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l    80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml   60 + 40 + 30 minut
słoik 350 ml   40 + 25 + 20 minut
słoik 250 ml   30 + 20 + 15 minut

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać
bez lodówki.

















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz