sobota, 11 marca 2017

Sernik cytrynowy na zimno.



Bardzo smaczny sernik z wtopionymi plasterkami cytryny.


Składniki:

serek waniliowy homogenizowany 1 kg.
galaretka cytrynowa 2 opak.
galaretka wiśniowa 2 opak.
galaretka agrestowa 2 opak.
cytryna 1 szt.
herbatniki

Wykonanie:

Rozrabiamy 2 galaretki cytrynowe zalewając szklanką wrzącej wody, dokładnie mieszamy, żeby
galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretki będą miały
konsystencję kisielu wlewamy do miski z serkiem homogenizowanym i dobrze mieszamy. Po
wymieszaniu wlewamy masę do foremki wcześniej wyłożonej herbatnikami. Wstawiamy do lodówki żeby stężała masa serowa. W między czasie rozrabiamy 2 wiśniowe galaretki w pół litra
wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy
galaretki będą miały konsystencję kisielu wlewamy na wierzch zastygniętej masy serowej.
Układamy warstwę z cienkich plasterków cytryny, bez skórki, i zalewamy kolejną tężejącą
galaretką agrestową. Formę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wykładamy
sernik z formy na duży talerz i kroimy w kawałki.











Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz