środa, 3 maja 2017

Sernik na spodzie z ciasta kruchego.



Delikatny, rozpływający się w ustach sernik. Polecam :)



Ciasto kruche na spód:

Składniki:

160 g margaryny
1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka całe

Wykonanie ciasta:

Zagnieść ciasto z podanych składników i włożyć do zamrażarki na pół godziny, ( w tym czasie zrobić masę serową ). Rozwałkować ciasto na cienki placek.

Masa serowa:

Składniki:

6 jajek
1 kg sera
1 cukier waniliowy
1/2 szklanka cukru
olej roślinny 125 ml 0,5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
aromat waniliowy
rodzynki

Wykonanie masy serowej:

Masę serową robimy w większej misie. Ucieramy 6 żółtek, cukier, cukier waniliowy aromat waniliowy, olej i dodajemy na koniec budyń. Miksujemy chwilę, dodajemy ser i nadal miksujemy. Ubijamy pianę z białek i szczypty soli. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek oraz dodajemy podczas miksowania rodzynki.Kończymy miksowanie.

Wykonanie sernika:

Na spód tortownicy dajemy papier do pieczenia i odmierzony kawałek ciasta kruchego. Nakładamy masę serową, równo rozprowadzamy. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 60 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik niech postoi w piekarniku przez 20 minut. Ostudzony sernik wkładamy do lodówki żeby doszedł.

 








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz