Delikatny, rozpływający się w ustach sernik. Polecam :)
Ciasto kruche na spód:
Składniki:
160 g margaryny
1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka całe
Wykonanie ciasta:
Zagnieść ciasto z podanych składników i włożyć do zamrażarki na pół godziny, ( w tym czasie zrobić masę serową ). Rozwałkować ciasto na cienki placek.
Masa serowa:
Składniki:
6 jajek
1 kg sera
1 cukier waniliowy
1/2 szklanka cukru
olej roślinny 125 ml 0,5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
aromat waniliowy
rodzynki
Wykonanie masy serowej:
Masę serową robimy w większej misie. Ucieramy 6 żółtek, cukier, cukier waniliowy aromat waniliowy, olej i dodajemy na koniec budyń. Miksujemy chwilę, dodajemy ser i nadal miksujemy. Ubijamy pianę z białek i szczypty soli. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek oraz dodajemy podczas miksowania rodzynki.Kończymy miksowanie.
Wykonanie sernika:
Na spód tortownicy dajemy papier do pieczenia i odmierzony kawałek ciasta kruchego. Nakładamy masę serową, równo rozprowadzamy. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 60 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik niech postoi w piekarniku przez 20 minut. Ostudzony sernik wkładamy do lodówki żeby doszedł.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz