środa, 3 maja 2017

Konserwa z łopatki w słoiku (kiełbasa żywiecka).



Kolejna konserwa wieprzowa w słoiczkach. Słoiczki napełnione farszem z kiełbasy żywieckiej, bardzo smaczna, polecam :)


Surowiec:

łopatka wieprzowa 0,7 kg
50 ml zimnej wody
czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
pieprz biały 1 mała łyżeczka
peklosól 18 g
żelatyna 1 mała, płaska łyżeczka

Wykonanie:

Mięso z łopatki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, mielimy przez sitko szarpak, lub sitko 12 mm. Połowę zmielonego mięsa, mielimy przez sitko 4 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, pieprz biały i czosnek. Dokładnie wyrabiamy wszystkie składniki. Farsz musi być bardzo kleisty. Wyrobiony farsz zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach dodajemy, żelatynę i jeszcze kilka minut wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy wyparzone słoiczki ścisło. Wlewamy na wierzch po 2-3 łyżeczki zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.

Pasteryzacja:

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

Słoik 1,5 l   120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l.     90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l    80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml   60 + 40 + 30 minut
słoik 350 ml   40 + 25 + 20 minut
słoik 250 ml   30 + 20 + 15 minut

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz