środa, 7 czerwca 2017

Bułka paryska (francuz).



Idealne do zrobienia z nich kanapek, można także pokroić w grubsze kromki i zasuszyć, zapiec, zrobić suchary.


Składniki:

mąka pszenna typ 650 70 dag
drożdże świeże 30 gram
sól mała łyżeczka płaska
cukier mała łyżeczka płaska
olej 8 łyżek
woda ciepła 350 ml

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłej wody, cukrem drożdże i pozostałą ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy długie 30 cm, równe  4 bułki takie po 30 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po 30 minutach wyrastania, nacinamy żyletką  3-4 paski. Wyrośnięte bułki przed włożeniem do piekarnika zraszamy wodą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 30-35 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.


















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz