Proponuję dziś smaczną rybę w panierce, tilapię z młodymi ziemniakami i sałatą maślaną z ogórkiem, rzodkiewką.
Składniki:
filet tilapii 2 kawałki
ziemniaki młode 8 szt
sałata maślana 1 szt
rzodkiewki 5-6 szt
ogórek świeży 1 szt
śmietana 18%
bułka tarta
jajko kurze 1 szt
sól
pieprz cytrynowy
pieprz ziołowy
koper
natka pietruszki
olej do smażenia
Wykonanie:
Wymyte liście sałaty rwiemy na większe kawałki, rzodkiewki i ogórka kroimy w plastry lub ćwiartki. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym, dodajemy drobno pokrojony koper i natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, jeszcze raz wszystko mieszamy i wstawiamy na 10-15 minut do lodówki. W między czasie wymyte, odciśnięte z wody filety doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kawałki ryby smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Odlewamy wodę z ugotowanych ziemniaków, dodajemy dużo kopru, potrząsamy żeby wymieszać koper w ziemniakach. Podajemy usmażone kawałki ryby z ziemniakami i sałatą.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz