sobota, 10 czerwca 2017

Ciasteczka cytrynowe z posypką.



Bardzo smaczne,chrupiące ciasteczka,świetnie nadające się do porannej lub popołudniowej kawy.


Składniki:

mąka pszenna typ 500 - 25 dag.
masło 10 dag.
śmietana 30% 125 ml.
cukier waniliowy
cukier trzcinowy do obtoczenia
posypka kolorowa do ciastek

Lukier:

    sok z połowy cytryny
    cukier puder 2 łyżki

Wsypujemy do soku z połowy cytryny cukier
puder i mieszamy aż powstanie papka.

Wykonanie ciastek:

Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy (1 opakowanie). Do przesianej mąki wkładamy miękkie masło. Tłuczkiem do ziemniaków gnieciemy mąkę z masłem tak żeby powstała masa przypominająca kruszonkę. Dalej będziemy ciasto wyrabiać ręcznie. Ugniatamy ciasto wlewając stopniowo śmietanę. Musimy uważać żeby nie wlać za dużo śmietany. Cały czas ugniatając ciasto obserwujemy jego elastyczność i jeżeli jest dobrze wyrobione robimy jeden kawałek, zawijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. W następnym dniu rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i odciskamy foremkami ciasteczka (serca,gwiazdki i kółeczka). Przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy w tej temperaturze 20-25 minut aż ciastka się zarumienią. Po upieczeniu ciastka studzimy i polewamy cytrynowym lukrem oraz posypujemy posypką.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz