sobota, 10 czerwca 2017

Wiosenna zupa z młodej kapusty.



Bardzo smaczna zupa wiosenna z młodych warzyw, kapusty, marchwi, pietruszki, natki pietruszki, kopru, ugotowana na filecie drobiowym i konserwie ze słoika.

Składniki:

Kapusta 1 główka
marchew 2 szt.
pietruszka korzeń 1 szt.
ziemniaki młode 4 szt.
filet z drobiu 1 cały
konserwa ze słoika 1 szt.
kostka rosołowa domowa lub kupna 1 łyżka lub 1 kostka
por 10 cm
lubczyk
natka pietruszki
koper
czosnek 1 ząb
pieprz ziołowy
sól
kwas z kiszonej kapusty pół szklanki 125 ml
woda 2 litry

Wykonanie:

Wymyty filet z kurczaka gotujemy w 2 litrach osolonej wody. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny. Ugotowany filet wyjmujemy z garnka, studzimy i kroimy razem z konserwą w kostkę. Do garnka wkładamy kostkę rosołową,  pokrojoną kapustę, ziemniaki, marchew i pozostałe warzywa (natkę pietruszki, korzeń pietruszki, por, czosnek, lubczyk). Gotujemy do miękkości warzyw.Gdy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojone w kostkę mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zakwaszamy do smaku jaki lubimy. Chwilę gotujemy i kończymy gotowanie. Zupę wlewamy do talerzy i konsumujemy.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz