piątek, 2 czerwca 2017

Gulasz wieprzowy z kaszą i korniszonem.



Bardzo smaczny i pożywny gulasz wieprzowy, podany z parzoną kaszą jęczmienną i marynowanym korniszonem.


Składniki:

łopatka wieprzowa 0,7 kg
cebula  2 sztuki
cebula czerwona 1 szt.
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
włoszczyzna suszona 3 łyżki
papryka czerwona, słodka 1 szt.
koncentrat pomidorowy 100 ml
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 8 ziaren
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
sól
pieprz ziołowy
por zielony
koper
natka pietruszki
lubczyk
majeranek 2 łyżki
smalec do smażenia
woda 2 litry
mąka do zagęszczenia
śmietana do zabielenia 1 łyżka
sos sojowy ciemny
kasza jęczmienna 20 dag
korniszony


Wykonanie:

Opłukane w zimnej wodzie mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3 x 3 cm, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na smalcu do lekkiego zarumienienia. W między czasie kroimy cebule w pół plastry i paprykę w kostkę, solimy, pieprzymy i mieszamy. Gdy mięso będzie lekko zarumienione dodajemy pokrojone cebule i paprykę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. W między czasie zagotowujemy 2 litry wody z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, koprem, natką pietruszki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, porem pokrojonym drobno, lubczykiem, majerankiem i gałką muszkatołową. Gdy duszone na patelni mięso, cebula i papryka są miękkie, przekładamy całość łyżką cedzakową do gotującego się warzywnego wywaru. Doprawiamy do smaku przyprawami i sosem sojowym ciemnym, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Zagęszczamy gulasz mąką i zabielamy śmietaną, chwilę gotujemy i zakańczamy gotowanie. Podajemy z wcześniej parzoną kaszą jęczmienną i korniszonem.



















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz