piątek, 2 czerwca 2017

Bułki pszenno - żytnie, kajzerki z czarnuszką.



Bardzo smaczne i delikatne bułki, pszenno - żytnie, kajzerki z czarnuszką, idealne do kanapek. Do zrobienia ciasta na bułeczki użyłam trzy rodzaje mąk, taki eksperyment. Polecam :) 



Składniki na 20 kajzerek (każda po 60 gram):

mąka pszenna (typ 650) 35 dag
mąka pszenna (typ 450) 15 dag
mąka żytnia  (typ 720) 20 dag
mleko 400 ml
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru
czarnuszka 2 łyżki
drożdże świeże 30 gram
7 łyżek oleju

Wykonanie:

Przesiewamy wszystkie mąki wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy czarnuszkę, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 60 gram każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każda bułka po upieczeniu straci na wadze około 10%. Po 30 minutach wyrastania, nacinamy krzyżyk lub inny wzór, ja nacięłam maszynką do krojenia jabłek. Nacięte bułki ponownie przykrywamy i odstawiamy na pozostałe 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.






















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz