niedziela, 18 czerwca 2017

Rolada warzywna z szynką, szczypiorem i serem.



Bardzo smaczna rolada na upieczonym warzywnym cieście z szynką i serem oraz szczypiorem :)

Składniki:

ziemniaki 2 szt. - trzemy na wiórki
marchew 2 szt. - trzemy na wiórki
szczypior pęczek pokroić na 1 cm kawałki
papryka czerwona słodka 1/4
cebulka 3 małe
szpinak 15 dag
jajko 2 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
pieprz ziołowy
sól
parówki cienkie 2 szt.
szynka wieprzowa plastry
ser mozzarella - plastry
ser mozzarella - wiórki
parówki cienkie 2 szt.

Wykonanie:

Starte ziemniaki, marchew, papryki i pokrojone drobno cebulki solimy i odstawiamy na 20-30 minut żeby puściły sok. W międzyczasie na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, rozmrażamy i odparowujemy wodę ze szpinaku. Odciskamy warzywa z soków, dodajemy szpinak, mąkę, pieprz i jajka. Wyrabiamy ręcznie ciasto. W zależności od blachy na jakiej będziemy piec. Rozkładamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone ciasto studzimy i delikatnie oddzielamy od papieru. Na upieczone ciasto układamy plasterki sera, musimy zostawić na cieście 4 cm wolnego miejsca, taki margines. Na ułożony ser układamy plastry szynki, posypujemy serem mozzarella wiórki, szczypiorem i układamy warstwę z plasterków sera.  I tak przygotowany placek ciasta zwijamy w roladę. Zwiniętą roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na wierzch plasterki sera mozzarella.  Zrobiłam także drugą roladę z parówkami, serem i szczypiorem, również smaczną. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zapieczoną roladę wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż troszkę ostygnie, kroimy w szersze kawałki i zajadamy :) Zimna także jest pyszna i świetnie nadaje się na przekąskę.
























Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz