poniedziałek, 19 czerwca 2017

Kotlet schabowy, ziemniaki, duszony groszek z marchewką.



Dziś jako danie główne proponuję, kotlet schabowy z młodymi ziemniakami posypanymi koprem i sosem z groszku zielonego i marchewki.


Składniki:

schab wieprzowy 2 plastry
groszek zielony z marchwią 1 słoik
śmietana 30 %
ziemniaki 8 szt.
jajka kurze 2 szt.
bułka tarta
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
przyprawa do wieprzowiny
koper
oliwa

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przyprawą do wieprzowiny i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po godzinie plastry schabu panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiany kolor, smażymy do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy sos z groszku i marchwi. Do garnczka wlewamy zawartość słoika groszku i marchwi, doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, czarnym i solą, doprowadzamy do zagotowania się, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Usmażone kotlety schabowe podajemy z posypanymi koprem ziemniakami i sosem z groszku i marchewki.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz