sobota, 3 czerwca 2017

Sernik na zimno-marmurek z musem jagodowym.


Bardzo smaczny deser z czarnymi jagodami. Wprawdzie sezon na jagody zaczyna się w końcu czerwca, ale ja użyłam do jego wykonania mrożonych jagód. Polecam :)


składniki:

7 galaretek owocowych:
galaretki o smaku owoce leśne  2 szt.
galaretka  niebieska 1 szt.
galaretka ametystowa 1 szt.
galaretka cytrynowa 1 szt.
galaretki jagodowe 1 szt.
0,5 kg czarnych jagód
1 kg. serka homogenizowanego waniliowego
foremka keksówka duża

Wykonanie:

Mus jagodowy:

Jagody miksujemy blenderem na jednolitą papkę. Tak zmiksowaną masę przelewamy do garnuszka i zagotowujemy gdy zacznie wrzeć wsypujemy galaretki jagodowe jednocześnie dokładnie mieszamy. Gęsty mus wyłożyć do przygotowanej foremki (keksówki)

Galaretki na kostkę: 

cytrynowa - 1 opak. ametystowa - 1 opak. niebieska - 1 opak. rozpuszczamy każdą w innej miseczce, 1 szklanka wrzącej wody na 1 galaretkę. Schłodzone wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy galaretki w kosteczkę i razem ze sobą mieszamy, po wymieszaniu kosteczek wstawiamy je do lodówki. W między czasie w większej misce rozrabiamy 2 galaretki owoce leśne zalewając dwoma szklankami wrzącej wody dokładnie mieszając by galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą miały konsystencję kisielu wlewamy do miski z serkiem homogenizowanym i dobrze mieszamy, po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i ponownie dobrze mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy masę do foremki wcześniej wyłożonej folią i zastygniętym musem jagodowym. Wierzch foremki pokrywamy
herbatnikami. Wstawiamy do lodówki na noc.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz