piątek, 2 czerwca 2017

Tiramisu według Marioli



Smaczny deser, który "podnosi mnie na duchu". Taki deser, rzeczywiście każdego podniesie na duchu. Starałam się zrobić ten deser tak jak robią go Włosi.


Składniki:

2 serki 200 g mascarpone
białka z 4 kurzych jajek
biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.
250 ml śmietany 30 lub 36%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
1 szklanka wody
6 łyżeczek kawy naturalnej rozpuszczalnej
50 ml Amaretto

Wykonanie:

Zaparzamy kawę w 1 szklance wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Ubijamy na parze pianę z białek, z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę. Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serki Mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek i serków i wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy. W przygotowanym, najlepiej w prostokątnym naczyniu układamy umaczane w kawie biszkopty na które nakładamy połowę masy. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą masę i posypujemy kakao. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.





Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz