środa, 31 maja 2017

Faszerowane kluchy z okrasą.



Bardzo smaczne kluchy z okrasą, przypominające tradycyjne pyzy, kartacze. Polecam :)



Składniki:

ziemniaki 2,5 kg
pieczarki 5 szt.
cebula 1 szt.
filet z kurczaka 1 cały
ser żółty gouda starty
natka pietruszki
koper

Przyprawy:

sól
pieprz ziołowy
przyprawa do gyrosa

Okrasa:

kiełbaski śląskie 2 szt.
cebula
smalec
sól
pieprz

Wykonanie okrasy:

Drobno pokrojone kiełbaski z cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na smalcu do zarumienienia się składników.

Wykonanie farszu:

Wymyty filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy. Na drugiej patelni dusimy pokrojone w kostkę z cebulą pieczarki. Uduszone pieczarki mieszamy z usmażonymi kostkami fileta. Dodajemy starty ser gouda, pokrojoną natkę pietruszki i koper. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki farszu mieszamy.

Wykonanie dania:

Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odlewamy z wody, tłuczemy, studzimy. Ostudzone ziemniaki wykładamy do większej miski, ponownie tłuczemy i równamy. Odmierzamy 1/4 masy, wyjmujemy na bok a wolne miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Wszystką masę dokładnie wyrabiamy na elastyczne ciasto. Z ciasta robimy grubsze placki, nakładamy farsz, formujemy kluchy, takie jak pyzy. Uformowane kluchy wkładamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek do góry. W między czasie przygotowujemy okrasę z pokrojonych w kostkę kiełbasek i cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do zarumienienia się kiełbaski i cebuli. Ugotowane kluchy nakładamy na talerz i po wierzchu nakładamy dużo okrasy.








 















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz