piątek, 9 czerwca 2017

Zaplatane w warkocz bułeczki z czarnuszką i świeżą bazylią.



Bardzo smaczne bułeczki, warkocze z czarnuszką i bazylią. Takie bułeczki możemy również wykorzystać do zrobienia zapiekanek. Polecam :)


Składniki na 6 bułek, każda o wadze 20 dag:

mąka pszenna typ 650 - 30 dag
mąka pszenna typ 500 - 40 dag
drożdże świeże 25 gram
mleko 350 ml (ciepłe)
czarnuszka 2 łyżki
bazylia świeża (pokrojona drobno) 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej 8 łyżek

Wykonanie:

Drożdże zasypujemy cukrem, wlewamy troszkę ciepłego mleka. Przesiewamy mąkę wymieszaną z solą, do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do mąki dodajemy olej, czarnuszkę, bazylię, wymieszane drożdże i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy na 6 równych części z których formujemy i wałkujemy prostokątne placki grubości 5 mm dł. 30, szer 10 cm. Każdy prostokąt nacinamy nożem do pizzy tak, żeby miał 3 paski które będziemy zaplatać w warkocz. Tak zaplecione bułeczki w warkocz układamy na wyłożonej papierem do pieczenia, posypanej mąką blasze. Przykrywamy i pozostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy blachę z bułkami do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, na środkową półkę, na dno wstawiamy pojemnik z wodą. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza do zbrązowienia bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.





























Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz