piątek, 28 lipca 2017

Zupa z porów.



Bardzo smaczna i syta, zupa z porów gotowana na rosole drobiowym. Polecam :)

Składniki:

ćwiartki z drobiu 2 szt.
por 50 dag
ziemniaki 3 szt.
ryż 10 dag
łodyżki lubczyku 1-2 kawałki
łodyżka selera
suszona włoszczyzna 2 łyżki
domowa pasta rosołowa lub 1 kostka kupna
liść laurowy 2 szt
ziele angielskie 5-6 ziaren
sól
pieprz ziołowy

Wykonanie:

W 2 litrach wody gotujemy rosół z oczyszczonych, wymytych ćwiartek z kurczaka, łyżką pasty rosołowej, włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz drobno pokrojonymi łodyżkami lubczyku i selera. Gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je na talerz. Do garnka dodajemy pokrojony w półplasterki por, ziemniaki pokrojone w kostkę i ryż. Gotujemy 20 minut. W międzyczasie obieramy mięso z ćwiartek, rozdrabniamy i dodajemy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Gotujemy do momentu gdy ryż i ziemniaki będą miękkie. Jeżeli ktoś lubi, może zupę zabielić śmietaną. Możemy posypać natką pietruszki, a także zmiksować i podać grzankami.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz