sobota, 26 sierpnia 2017

Rolada z kremem aroniowym z amerykańską borówką.



Polecam roladę z owocami borówki amerykańskiej z aroniowym kremem.


Przygotowanie kremu:

Składniki kremu:

200 ml śmietanki 36 % (dobrze schłodzonej)
200 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (do smaku)
sok wyciśnięty z aronii 50 ml
aromat waniliowy




Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone, sok z aronii oraz łyżeczkę aromatu waniliowego. Dokładnie wszystko mieszamy.


Przygotowanie biszkoptu:

Składniki:

jajka kurze 5 szt.
10 dag cukru
10 dag mąki pszennej
Cukier wanilinowy
sól szczypta









Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pozostałą częścią cukru na sztywną pianę, dodajemy do masy utartej z żółtek, delikatnie mieszamy łyżką, stopniowo dodajemy przesiewając do masy mąkę ciągle delikatnie mieszając. Pomieszaną masę biszkoptową wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 - 15 minut. Po upieczeniu przekładamy ciasto na rozłożoną ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt w ściereczkę jak roladę i odkładamy do ostudzenia. W między czasie przygotowujemy krem.

Wykonanie rolady:

Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając około 2-3 cm nieposmarowanego ciasta na końcu biszkoptu. Na posmarowanym kremem biszkopcie układamy borówki amerykańskie co 4-5 cm na całości. Delikatnie zwijamy biszkopt w roladę,przesuwamy na deskę do krojenia. Roladę układamy zwiniętym końcem do dołu.Deskę z roladą wstawiamy do lodówki na kilka godzin w celu zastygnięcia kremu. Po tym czasie wyjmujemy roladę z lodówki, posypujemy całą cukrem pudrem, odcinamy końce, kroimy i konsumujemy.








Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz