środa, 9 sierpnia 2017
Sos kurkowy z papryką, koprem i chrzanem.
Sos przygotowany został z kurek, papryki z dodatkiem chrzanu i śmietany.
Składniki:
kurki w sosie własnym 1 słoik
papryka czerwona
sos sojowy ciemny 2 łyżki
koper
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
śmietana 30% 3 łyżki
chrzan tarty 1 łyżeczka
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
Przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
Wykonanie:
Zawartość słoika z kurkami wlewamy przez sitko do garnczka w którym będziemy gotować sos, dodajemy jeszcze szklankę wody. Odcedzone kurki z sitka wykładamy na patelnię, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i połowę cebuli. Dusimy pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uduszone kurki wkładamy do garnczka, dodajemy pastę rosołową, koper, starty chrzan, sos sojowy i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy przyprawami. Zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut i kończymy.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz