środa, 9 sierpnia 2017

Sos kurkowy z papryką, koprem i chrzanem.



Sos przygotowany został z kurek, papryki z dodatkiem chrzanu i śmietany.

Składniki:

kurki w sosie własnym 1 słoik
papryka czerwona
sos sojowy ciemny 2 łyżki
koper
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
śmietana 30% 3 łyżki
chrzan tarty 1 łyżeczka
domowa pasta rosołowa 1 łyżka

Przyprawy:

sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny

Wykonanie:

Zawartość słoika z kurkami wlewamy przez sitko do garnczka  w którym będziemy gotować sos, dodajemy jeszcze szklankę wody. Odcedzone kurki z sitka wykładamy na patelnię, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i połowę cebuli. Dusimy pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uduszone kurki wkładamy do garnczka, dodajemy pastę rosołową, koper, starty chrzan, sos sojowy i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy przyprawami. Zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut i kończymy.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz