Faszerowane wieprzowe policzki (baki) są bardzo smaczne. Mięso w policzkach wieprzowych jest bardzo delikatne i specyficznym smaku, dodając do nich farsz i sos z dodatkiem chrzanu nadaje
temu daniu bardzo dobrego smaku. Sos przygotowany został z kurek, papryki z dodatkiem chrzanu i śmietany.
Składniki:
10 policzków wieprzowych
farsz
kurki w sosie własnym 1 słoik
papryka czerwona
ser mozzarella
sos sojowy ciemny 2 łyżki
ziemniaki 6 szt.
koper
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
śmietana 30% 3 łyżki
chrzan tarty 1 łyżeczka
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
Przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
Farsz:
1 papryka czerwona słodka
grzyby kurki
cebula
ser Mozzarella wiórki
Wykonanie farszu:
Kurki, paprykę, cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju, po 5 minutach smażenia podlewamy przegotowaną wodą około 50 gram wody i dusimy pod przykryciem. Gdy kurki będą miękkie kilka minut smażymy bez przykrycia w celu odparowania wody. Kończymy smażenie i odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser Mozzarella 1 łyżkę i mieszamy całość, doprawiamy do smaku. Farsz jest już gotowy.
Sos kurkowo paprykowo chrzanowy:
Zawartość słoika z kurkami w sosie własnym wykładamy do garnczka, dodajemy jeszcze szklankę wody. Połowę kurek wyławiamy do farszu. Pozostałe składniki w garnczku zagotowujemy, dodajemy 1 łyżkę pasty rosołowej, sos sojowy. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostały farsz z patelni, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut i kończymy.
Przygotowanie policzków:
Policzki myjemy, robimy w każdym kieszeń nadcinając go w środku. Gotowym farszem wypełniamy zrobione kieszenie w policzkach. Zabezpieczamy wykałaczkami kieszenie żeby farsz nam nie wyszedł podczas podpiekania. Na gorącej patelni na smalcu obsmażamy każdy policzek z obu stron na rumiany kolor. Podsmażone policzki podpiekamy 40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podpieczone policzki dodajemy do garnczka z sosem.W między czasie gotujemy ziemniaki. Policzki podajemy z ogórkiem kiszonym, ziemniakami, polewamy sosem z kurek.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz