wtorek, 5 września 2017

Pierogi z kapustą i grzybami.



Do pierogów użyłam suszonych, leśnych grzybków i swojskiej kiszonej kapusty.


Składniki:

ciasto:

3 szklanki mąki
2 jajka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli

Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie plastyczne.

okrasa:

1 średnia cebula
kawałek słoniny
sól
Pokrojoną słoninę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.

farsz:

słoik 900 ml.kapusty kiszonej
grzyby suszone 5 dag
sól, pieprz do smaku

Grzyby moczymy w zimnej wodzie, gotujemy wraz z kapustą, studzimy, odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 3 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.

Wykonanie pierogów:

Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy  pierogi. Ja farsz przykrywałam ciastem i zlepiałam ruską maszynką. Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody, do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Podajemy z okrasą (zeszkloną cebulką).
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz