wtorek, 5 września 2017

Rumiane bułeczki śniadaniowe z makiem.



Są to bułeczki idealne na poranne kanapki. :)


mąka pszenna 700 g (typ 650)
mleko ciepłe 400 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
drożdże świeże 20 gram
olej 7 łyżek
2 łyżki roztopionego masła do smarowania bułek
mak do posypania bułek

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy go na placek o grubości 1 cm. Z ciasta wycinamy foremką o średnicy 5-6 cm kółka, każde wycięte kółko smarujemy roztopionym masłem. Posmarowane kółka składamy na pół tak żeby górna część kółka nie dochodziła do końca około 1 cm. Tak przygotowane bułki układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy wymieszaną mąkę z wodą i posypujemy makiem. Blachę z bułkami wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 30 minut, do momentu zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.


















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz