piątek, 15 grudnia 2017

Rozgrzewająca zupa meksykańska.



Idealna rozgrzewająca zupa na chłodne dni.

Składniki:

500 gram fasoli
6 pieczarek
1 duża papryka czerwona
1 puszka krojonych pomidorów
ostry sos z papryczek chili
kiełbasa śląska 550 gram
boczek wędzony 500 gram
1 cebula
4 ząbki czosnku

Przyprawy:

pół łyżeczki kolorowego pieprzu (gnieciony w moździerzu)
13 ziarenek ziela angielskiego (gniecione w moździerzu)
sól
majeranek
1 łyżka kopiasta domowej kostki rosołowej
kilka listków laurowych
przyprawa do zup meksykańskich

Wykonanie:

Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, i gotujemy do miękkości. Paprykę, cebulę, kiełbasę, boczek i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu, później dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy fasola robi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, pokrojone w kostkę, pieczarki pokrojone w kostkę oraz zgnieciony pieprz i ziele angielskie. Dodajemy usmażony boczek i kiełbasę z cebulką i kopiastą łyżkę domowej kostki rosołowej. Gotujemy do chwili aż fasola będzie miękka i dodajemy garść majeranku, puszkę pomidorów krojonych, koncentrat pomidorowy i sos z ostrych papryczek chili. Sosu dajemy tyle, w zależności jak ostre smaki lubimy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak i doprawiamy w razie potrzeby.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz