piątek, 26 kwietnia 2024

Ciasto drożdżowe.

 

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Składniki:

drożdże 20 g

mąka 250 g

2 jajka

pół łyżeczki soli

kiliszek spirytusu

1 łyżka masła

1 cukier waniliowy

2 łyżki cukru

mleko 125 ml (do wyrobienia ciasta)

Wykonanie:

Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka, rozrobione przykrywamy aż wyrosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 żółtka, masło, sól, cukier waniliowy, łyżkę płaską cukru, spirytus i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy do momentu odchodzenia od rąk ciasta. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej formy, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, do wyrośnięcia ciasta. Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut do ładnego zarumienienia się ciasta (grzałki góra-dół). Upieczone ciasto studzimy na kratce.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz