Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Składniki:
drożdże 20 g
mąka 250 g
2 jajka
pół łyżeczki soli
kiliszek spirytusu
1 łyżka masła
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
mleko 125 ml (do wyrobienia ciasta)
Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka, rozrobione przykrywamy aż wyrosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 żółtka, masło, sól, cukier waniliowy, łyżkę płaską cukru, spirytus i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy do momentu odchodzenia od rąk ciasta. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej formy, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, do wyrośnięcia ciasta. Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut do ładnego zarumienienia się ciasta (grzałki góra-dół). Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz