sobota, 16 grudnia 2017

Zapiekanka ziemniaczana z Miruną i szpinakiem.


Zapiekanka ziemniaczana z rybą i szpinakiem. Polecam.


Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
szpinak mrożony 50 dag
filet z Miruny 50 dag
3-4 ząbki czosnku
masło 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do ryb  do smaku
pieprz cytrynowy  do smaku
5 łyżek śmietany

Sos śmietanowy:

Składniki:

śmietana 18% 1,5 szklanki
ser żółty starty 20 dag
jajka kurze 2 szt.
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej mielonej

Sos czosnkowy:

Składniki:

180 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku

Wykonanie sosu czosnkowego:

Do naczynia wlewamy jogurt naturalny, dodajemy majonez – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Co do ilości czosnku- wszystko zależy od tego, jak bardzo czosnkowy chcemy uzyskać sos. Możemy użyć więcej czosnku, jeśli lubimy bardziej intensywne smaki. Dla mnie delikatny posmak jest lepszy. Wsypujemy pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie. Na koniec sól, pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i próbujemy sos. Odstawiamy do lodówki na trochę, aby sos się przegryzł.

Wykonanie zapiekanki:

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości około 0,5 cm i gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Rybę gotujemy na parze, rozdrabniamy, doprawiamy przyprawą do ryb, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Szpinak dusimy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do odparowania wody, na koniec zabielamy śmietaną.

SOS - śmietanę wmieszamy z jajkami, dodajemy przyprawy i 2-3 łyżki startego sera. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami - połowę ziemniaków, ryba, połowa sosu, szpinak, druga połowa ziemniaków i druga połowa sosu. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż warstwa serowa stanie się zapieczona. Zapiekankę podajemy z sosem czosnkowym.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz