sobota, 16 grudnia 2017

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami.



Jest to tanie, proste w przygotowaniu danie, można je na różne sposoby modyfikować. Składniki możemy dobierać takie, które najbardziej lubimy. Zapiekanka zrobiona jest według  przepisu Jakuba Kuronia.


Składniki:

ziemniaki 50 dag
pieczarki 30 dag
wędzonka cienkie plasterki do wyłożenia dna formy
żółty ser 15 dag
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki
olej 2 łyżki
masło 1 łyżka
bułka tarta 2 łyżki
sól
pieprz do smaku

Opcjonalnie:

2 jajka kurze
świeża bazylia
pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Obrane i opłukane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i obgotowujemy je przez 2-3 minuty w gotującej się, posolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Oczyszczone, wymyte pieczarki kroimy w plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy drobno pokrojony, posolony, zgnieciony czosnek i podsmażamy go. Do rozgrzanego oleju dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy je aż puszczą sok i lekko się zarumienią. W między czasie ścieramy ser na tarce i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy warstwy składników. Pierwsza warstwa zapiekanki to cienkie plasterki wędzonki i ziemniaki. Druga to pieczarki. Pieczarki posypujemy wymieszanym z natką pietruszki serem. Układamy kolejną warstwę ziemniaków, pieczarek i sera. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wkładamy naczynie ze składnikami i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach pieczenia wyjmujemy zapiekankę i wbijamy 2 jajka na wierzch. Ponownie podpiekamy tak żeby tylko ścięły się białka jajek, żółtka powinny być płynne. Zapiekankę podajemy udekorowaną bazylią,pomidorkiem koktajlowym z kwaśną śmietaną, jogurtem lub zsiadłym mlekiem.
























Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz