niedziela, 19 sierpnia 2018

Schab w ziołach duszony z marchewką i cebulą.



Duszony Schab w ziołach z marchewką i cebulą.


Składniki:

schab bez kości 1 kg
marchew 4 szt.
cebula 2 szt. duże
sól
pieprz ziołowy

Wykonanie:

Schab myjemy,osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w plastry, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Doprawione plastry schabu przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wkładamy na rozgrzaną patelnię 50 gram smalcu wieprzowego, roztapiamy i układamy plastry schabu oraz obrane, pokrojone w kawałki marchwie. Dusimy pod przykryciem 30 minut. W miedzy czasie obieramy i kroimy w pół plastry cebule. Pokrojone cebule przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Gdy mięso i marchew będą miękkie dodajemy przyprawioną cebulę i dusimy kolejne 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po tym czasie mieszamy zawartość patelni,w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Uduszone kawałki schabu podajemy z uduszoną marchewką, cebulą wraz z domowego wypieku pieczywem.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz