wtorek, 21 sierpnia 2018

Ciasto kruche ze śliwkami.



Upieczone w kruchym cieście śliwki. Polecam.


Składniki:

wydrylowane śliwki 12 szt.
cukier puder do posypania ciasta
blacha 30/25/6 cm

Ciasto:

mąka krupczatka 2 szklanki
mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
margaryna Kasia 1 kostka
cukier 3 łyżki
żółtka 4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy

Masa do polania śliwek:

jajko 1 szt.
cukier 3 łyżki
budyń waniliowy 1 szt.
cynamon 2 łyżeczki

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy połówki śliwek środkiem śliwki do góry. Każdą śliwkę polewamy zmiksowanym jajkiem z cukrem, budyniem i cynamonem. Wierzch ciasta posypujemy kawałkami pozostałego ciasta. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.




















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz