niedziela, 21 kwietnia 2019

Mocno cytrynowa babka.



Mocno cytrynowa babka. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża babka.


Składniki:

mąka pszenna Typ 450 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka (250 ml)
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajka kurze 4 szt. (duże)
mleko 200 ml
masło 20 dag
starta skórka z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
cukier puder

Przygotowanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy miękkie masło, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.Miksujemy na małych obronach. Na końcu dodajemy skórkę startą z jednej cytryny oraz sok z cytryny. Formę smarujemy olejem. Przekładamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz