czwartek, 18 kwietnia 2019

Kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego.



Bardzo smaczny i zdrowy domowej produkcji napój gazowany.

Składniki:

30 dag czerstwego żytniego chleba razowego
1,8 dag świeżych drożdży
4 litry wody
1 i 1/2 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
4 łyżki szyszek chmielu

Wykonanie:

1. Chleb do przygotowania kwasu musi być całkowicie naturalny - czyli upieczony na
zakwasie żytnim bez żadnych chemicznych dodatków.

2. Czerstwy chleb kroimy na kromki, podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180
stopni przez 4 minuty, aż nabierze głębokiego, brązowego koloru i będzie lekko przypalony na
brzegach.

3. Podpieczony chleb i szyszki chmielu wkładamy do dużego naczynia, zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na kilka godzin. Całkowicie wystudzony płyn przecedzamy przez gazę umieszczoną na sitku, dodajemy cukier, roztarte z cukrem droższe oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

4. Kwas przelewamy do butelek (do 3/4 pojemności butelki) musi być miejsce na wytworzony gaz, butelki zamykamy szczelnie i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia, najlepiej w pozycji leżącej. Jest dobry do picia już po 2-3 dniach. Można go przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętych butelkach.

Najlepiej jest nastawiać w pojemnikach 10-15 litrów (z kranikiem).
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz