Smażony, panierowany filet z dorsza podany z młodymi kartofelkami posypanymi koperkiem i surówką z pekińskiej kapusty.
Składniki:
panierowany filet z dorsza 80 dag
młode kartofelki 1,5 kg
koperek do posypania
kapusta pekińska 1 szt.
marchew 2 szt.
cebula 1 szt.
sól
pieprz ziołowy
oliwa z pestek winogron 4 łyżki
majonez 2 łyżki
Wykonanie:
Na początek robimy surówkę z pekińskiej kapusty. Kapustę kroimy w paski o szerokości 1 centymetra, można na mniejsze, jak kto lubi. Marchew obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach, obraną cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki surówki mieszamy, dodajemy oliwę sól i pieprz ziołowy, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Młode kartofelki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Podczas gdy gotują się kartofle, smażymy panierowane filety z dorsza. Usmażone filety podajemy z posypanymi koperkiem kartofelkami młodymi i surówką z pekińskiej kapusty.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz