piątek, 24 maja 2019

Zupa pomidorowa z makaronem.



Zupa pomidorowa ugotowana na mięsie z kurczaka, podana z makaronem.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 szt.
makaron 0,5 kg
domowa kostka rosołowa (lub kupna)
włoszczyzna suszona 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
koncentrat pomidorowy 10 dag.
bazylia suszona 1 łyżeczka
pieprz ziołowy
sól
ziele angielskie
liść laurowy
natka pietruszki do posypania
koper do posypania
śmietana 30 % do zabielenia

Wykonanie:

W garnczku zagotowujemy 2 litry wody z 1 małą łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy opłukane mięso i kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości mięsa, w między czasie zdejmujemy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je, i oddzielamy od kości, kroimy w w mniejsze kawałki i z powrotem wkładamy do garnka. W między czasie gotujemy makaron. Do gotującej się zupy dodajemy czosnek, pieprz, bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną, hartując śmietanę w gorącej zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i koprem.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz