poniedziałek, 6 maja 2019

Kartacze sejneńskie / cepeliny.



Kartacze sejneńskie (cepeliny) to duże, owalne kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków z dodatkiem gotowanych w okolicach Sejn, nadziewane mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem cebuli, pieprzu i majeranku. Ugotowane cepeliny podajemy okraszone skwarkami z zarumienioną cebulą.


Składniki:

mielone mięso wieprzowe 1 kg
ziemniaki gotowane 1 kg
ziemniaki tarte, odciśnięte z wody 1,5 kg
skrobia ziemniaczana, ilość w zależności od gatunku ziemniaków
cebula 3 szt.
podgardle wieprzowe 20 dag
sól
pieprz ziołowy
majeranek
czosnek 2 ząbki

Wykonanie:

Okrasa:


Pokrojoną w kostkę pachwinę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.

Kartacze:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe półtora kilograma ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Gotowane mięso mielimy, solimy, pieprzymy dodajemy czosnek, majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej. Formujemy kartacze i stopniowo wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 10 od wypłynięcia kartaczy do góry. Gotowe kartacze podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz