niedziela, 5 maja 2019

Rogale z serem.



Delikatne, bardzo smaczne rogale z serem,posypane czarnuszką.


Składniki:

mąka pszenna Typ-650 70 dag
świeże drożdże 30 g
mleko ciepłe 300 ml 
jajka 1 szt.+ 1 żółtko
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka 
olej 100 ml
czarnuszka do posypania
białko do posmarowania
twaróg 20 dag
cukier waniliowy

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 9 równych części. Z każdej części robimy placek, w połowie go nacinamy, a w nie naciętej połowie układamy farsz zrobiony z sera i cukru waniliowego. Zwijamy placek od strony sera w rulon. Tak robimy z każdym kawałkiem ciasta. Rulony zawijamy w księżyce, taki wygląd rogala. Układamy rogale na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy każdy rogal białkiem. Rogale posypujemy czarnuszką. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach Celsjusza do ładnego zarumienienia się rogali. Upieczone rogale studzimy na kratce.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz